Αρχείο άρθρων με διάφορα θέματα, από διάφορες πηγές και διάφορους συγγραφείς, καθώς και ειδήσεων από τους χώρους της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Οταν δύο μαύρες τρύπες «χορεύουν» στον ίδιο γαλαξία

ΒΒC και την εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009)

Αξιόπιστα στοιχεία για τον χορό που κάνουν δύο μαύρες τρύπες, στον ίδιο γαλαξία, διατρέχοντας η μία τροχιά γύρω από την άλλη διαθέτουν πλέον οι ερευνητές. Η διαπίστωση τους θεωρείται σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα τέτοιο «δυαδικό σύστημα».
Η εργασία των Αμερικανών αστρονόμων δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Νature και σύμφωνα με τους ειδικούς συμβαδίζει με τη θεωρία σύμφωνα με την οποία κάθε γαλαξίας αναπτύσσεται έχοντας ως κέντρο του μία μαύρη τρύπα. Ειδικότερα, η θεωρητική προσέγγιση υποστηρίζει ότι καθώς ο ένας γαλαξίας πλησιάζει κάποιον άλλο, οι μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο κέντρο καθενός κάνουν τροχιά η μία γύρω από την άλλη μέχρις ότου τελικώς συνενωθούν σε μία. Ομως, μέχρι σήμερα είχαμε ελάχιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι μαύρες τρύπες πράγματι κάνουν αυτόν τον παράξενο χορό.
Εκπέμπουν φως
Καθώς η ύλη απορροφάται από τη μαύρη τρύπα, εκπέμπει φως συγκεκριμένου και χαρακτηριστικού χρώματος, αποκαλύπτοντας πληροφορίες για την κατεύθυνση της κίνησης της μαύρης τρύπας. Καθώς η μία μαύρη τρύπα τροχιοδρομεί γύρω από την άλλη, οι αστρονόμοι πιστεύαν ότι θα έπρεπε να εκπέμπονται δύο φωτεινές ακτίνες με ελαφρώς διαφορετικό χρώμα. Ο Τοντ Μπόροσον και ο Τοντ Λαουέρ του Εθνικού Αστεροσκοπείου ανέλυσαν περισσότερες από 17.500 απεικονίσεις φάσματος από το Sloan Digital Sky Survey και εντόπισαν ένα τέτοιο φωτεινό ζεύγος, το οποίο ερχόταν από μακρινό κβάζαρ. Υπολογίζουν ότι οι δύο πηγές φωτός είναι δύο μαύρες τρύπες, η μάζα των οποίων είναι κατά είκοσι εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου. Η απόσταση μεταξύ τους είναι μικρότερη από το ένα τρίτο έτους φωτός. Το ζεύγος θα εξακολουθήσει τον παράξενο χορό του για άλλα 100 χρόνια.
Veria Blogs

Πληροφορίες