Αρχείο άρθρων με διάφορα θέματα, από διάφορες πηγές και διάφορους συγγραφείς, καθώς και ειδήσεων από τους χώρους της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας.

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Υπόγειος «υδάτινος ωκεανός» στον Εγκέλαδο;

Γιγάντιοι πίδακες ατμού και σωματίδια πάγου εκτοξεύονται σε υπερηχητικές ταχύτητες από το υπέδαφος του Εγκέλαδου, του δορυφόρου του Κρόνου, κάνοντας τους επιστήμονες να εκφράζουν την πεποίθηση ότι το υπέδαφος του παγωμένου δορυφόρου διαθέτει νερό σε υγρή μορφή. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο πρόσφατο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Nature», προσφέρει νέα στοιχεία που στηρίζουν τη θεωρία ότι το υπέδαφος του Εγκέλαδου κρύβει υπόγειο υδάτινο ωκεανό, που με τη σειρά του μπορεί να ευνοήσει την ύπαρξη ζωής.«Η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή είναι το πρώτο αναγκαίο στοιχείο για την ύπαρξη ζωής. Το άλλο είναι η παρουσία οργανικής ύλης. Η μελέτη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και δεν μπορούμε ακόμη με βεβαιότητα να πούμε εάν υπάρχει ζωή στον Εγκέλαδο», λέει η Κάντις Χάνσεν, του εργαστηρίου της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας.

Στοιχεία από τον πίδακα

Το διαστημόπλοιο Κασίνι είναι εκείνο που το 2005 εντόπισε την ύπαρξη γιγάντιων πιδάκων ατμού (γκέιζερ), που εκτινάσσονταν από σχισμές στο έδαφος του Νότιου Πόλου του Εγκέλαδου. Εκτοτε, η επιστημονική κοινότητα εξετάζει το ενδεχόμενο ο μικροσκοπικός Εγκέλαδος (με διάμετρο 500 χιλιομέτρων), που είναι ένας από τους περίπου εξήντα δορυφόρους του Κρόνου, κρύβει ωκεανό νερού στο υπέδαφός του. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Κασίνι, οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι υδάτινοι πίδακες αποτελούν γεωλογικό σύστημα εκτόνωσης υδρατμών από τον υποθαλάσσιο ωκεανό του Εγκέλαδου.Το Κασίνι, που αποτελεί κοινό πρόγραμμα της NASA και της ευρωπαϊκής ESA, πέταξε κοντά στην επιφάνεια του Εγκέλαδου τον περασμένο Μάρτιο. Περνώντας μέσα από πίδακα ατμού, το Κασίνι συνέλεξε δείγματα πάγου και αερίων, τα οποία ανέλυσε, προτού στείλει τα αποτελέσματα στη Γη.

(Κείμενο: Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 29/11/2008, Εικόνες: Από NASA)
Veria Blogs

Πληροφορίες