Αρχείο άρθρων με διάφορα θέματα, από διάφορες πηγές και διάφορους συγγραφείς, καθώς και ειδήσεων από τους χώρους της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας.

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Πιθανοί 361 πολιτισμοί εξωγήινων πλασμάτων

Από το BBC (και την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 6 Φεβρουαρίου 2009)

Πολιτισμοί εξωγήινων πλασμάτων με νοημοσύνη υπάρχουν και μάλιστα μπορεί να είναι χιλιάδες, όπως υποστηρίζει ένας επιστήμονας στο Εδιμβούργο. Η ανακάλυψη τουλάχιστον 330 πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα τα τελευταία χρόνια συνέβαλε στον αναπροσδιορισμό του αριθμού των μορφών ζωής που ενδεχομένως βρίσκονται κρυμμένες στο Διάστημα. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των ερευνητών, υπάρχουν τουλάχιστον 361 πολιτισμοί όντων με νοημοσύνη στον γαλαξία μας, ενώ ο αριθμός των ξένων μορφών ζωής πιθανόν να φθάνει τις 38.000! Η σχετική έκθεση δημοσιεύεται στην International Journal of Astrobiology.
Πρόσφατες υποθέσεις τοποθετούν τον αριθμό των ξένων μορφών ζωής κάπου -οπουδήποτε- μεταξύ της μιας και του ενός εκατομμυρίου... «Πρόκειται για μια διαδικασία αξιολόγησης της άγνοιάς μας», όπως το έθεσε ο Ντάνκαν Φόργκαν από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος και μελέτησε το θέμα. Στην έρευνά του, ο κ. Φόργκαν έφτιαξε έναν εικονικό γαλαξία σαν τον δικό μας, επιτρέποντάς του να αναπτύξει ηλιακά συστήματα με βάση τα όσα είναι έως τώρα γνωστά για την ύπαρξη των αποκαλούμενων εξωπλανητών. Εμφανίστηκαν έτσι εικονικοί κόσμοι, οι οποίοι υποβλήθηκαν στη συνέχεια σε σειρά ποικίλων σεναρίων.
Σύμφωνα με το πρώτο, είναι δύσκολο για τη ζωή να σχηματιστεί, είναι εύκολο όμως να εξελιχθεί και υπάρχουν πιθανόν 361 πολιτισμοί νοήμονων όντων στον γαλαξία. Ενα δεύτερο σενάριο υποθέτει ότι η ζωή δημιουργείται με ευκολία, αλλά με δυσκολία αναπτύσσει νοημοσύνη. Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, μπορεί να υπάρχουν 31.513 άλλες μορφές ζωής. Ενα τελευταίο σενάριο βασίζεται στην πιθανότητα η ζωή να περνά από τον έναν πλανήτη στον άλλον μέσω συγκρούσεων αστεροειδών.

Σενάρια και υποθέσεις
Παρότι μακρινοί πλανήτες μπορεί να προσφέρουν ενδείξεις που θα μας οδηγήσουν σε πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για τον αριθμό των μορφών ζωής, η σχετική έρευνα θα παραμείνει στο στάδιο των υποθέσεων. Για παράδειγμα, ο χρόνος, από τη στιγμή του σχηματισμού ενός πλανήτη μέχρι τη στιγμή της δημιουργίας της ζωής ή από εκεί μέχρι την ανάπτυξη πολιτισμών όντων με νοημοσύνη, είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η εικόνα που φτιάξαμε είναι ατελής», λέει ο κ. Φόργκαν. «Ακόμη κι αν υπάρχουν εξωγήινες μορφές ζωής, δεν θα καταφέρουμε απαραιτήτως να έλθουμε σε επαφή μαζί τους και δεν έχουμε ιδέα ποια μορφή θα μπορούσαν να πάρουν. Η ζωή σε άλλους πλανήτες έχει ίσως ανάλογη ποικιλία με αυτήν της γης και δεν μπορούμε να υποθέσουμε με τι μοιάζουν ή πώς συμπεριφέροντα νοήμονα όντα άλλων πλανητών».
Veria Blogs

Πληροφορίες