Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάινζ της Γερμανίας, οι οποίοι ανέλυσαν το μιτοχονδριακό DNA που συνέλεξαν από τα οστά που ανήκαν στους πρώτους γεωργούς και τους γεωργούς καλλιεργητές.
Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, μάλιστα, οι δύο ομάδες δεν είχαν καμιά γενετική σχέση μεταξύ τους, ενώ οι τύποι μιτοχονδριακού DNA που συνελέγησαν από τους συλλέκτες τροφής, τουλάχιστον κατά 82%, σπανίζουν σήμερα και δεν απαντώνται συχνά ούτε στους λαούς που ζουν στην κεντρική Ευρώπη. Οι Γερμανοί ερευνητές σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το University College London και το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ μετά τη γενετική ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA διαπίστωσαν ότι οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι δεν είναι απόγονοι αποκλειστικά της μιας ή της άλλης ομάδας. Κατά πάσα πιθανότητα αποτελούν «προϊόντα» ανάμειξης πολλών διαφορετικών ομάδων. Η γενετική τους προέλευση μένει να αποκρυπτογραφηθεί.
Ο πρώτος άνθρωπος, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να έφτασε στην Ευρώπη πριν από 45 χιλιάδες χρόνια. Εκτόπισε και αντικατέστησε τον Νεάντερταλ, αλλά τα πράγματα δεν ήταν και τόσο εύκολα. Οι κυνηγοί συλλέκτες τροφής επιβίωσαν μεγάλων μεταβολών των κλιματικών συνθηκών, όπως ήταν και η τελευταία περίοδος των παγετώνων. Μετά το πέρας της εποχής των πάγων, πριν από έντεκα χιλιάδες χρόνια, το κυνήγι και η συλλογή τροφής, ως τρόπος ζωής, επιβίωσε περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια, αλλά τελικά εξαφανίστηκε ολοκληρωτικά, ενώ κέρδισε όλο και περισσότερο έδαφος η αγροκτηνοτροφία.
Το ερώτημα που απασχολούσε επί χρόνια την επιστημονική κοινότητα ήταν κατά πόσο αυτή η μεταβολή του τρόπου ζωής είχε, στην ουσία, εισαχθεί στην Ευρώπη από κάποιο νεόφερτο λαό που την είχε εποικήσει ή απλά οφειλόταν στην ανάπτυξη και διάδοση της γεωργίας χωρίς να προϋποθέτει μετακινήσεις πληθυσμών. «Η ανάλυση που κάναμε μέχρι σήμερα δείχνει ότι οι πρώτοι γεωργοί της Ευρώπης δεν ήταν απόγονοι των θηρευτών - συλλεκτών τροφής» εξηγεί ο καθηγητής Γιόαχιμ Μπέργκερ. «Καθώς οι συλλέκτες τροφής βρίσκονταν ήδη στην Ευρώπη, οι γεωργοί πρέπει να μετακινήθηκαν από άλλες περιοχές και απλώς να εγκαταστάθηκαν εδώ».
Η τελευταία μελέτη θεωρεί τη Λεκάνη των Καρπαθίων κοιτίδα των πρώτων γεωργών της κεντρικής Ευρώπης. «Οπως φαίνεται οι πρώτοι αγρότες πρέπει να μετακινήθηκαν από την περιοχή που σήμερα καταλαμβάνει η Ουγγαρία, πριν από 7.500 χιλιάδες χρόνια, στην κεντρική Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να αναμειχθούν με τους κυνηγούς και συλλέκτες τροφής που ζούσαν σε αυτή την περιοχή» αναφέρουν στη μελέτη τους οι επιστήμονες.
Τέλος, η νέα μελέτη απλά επιβεβαιώνει τη θεωρία που διατύπωσε η ομάδα του καθηγητή Μπέργκερ το 2005, σύμφωνα με την οποία οι πρώτοι αγρότες δεν ήταν απευθείας πρόγονοι των σύγχρονων Eυρωπαίων.