Αρχείο άρθρων με διάφορα θέματα, από διάφορες πηγές και διάφορους συγγραφείς, καθώς και ειδήσεων από τους χώρους της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας.

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

H ελίτ των επιστημόνων στην Ε.Ε.

Το παρακάτω κείμενο θα μπορούσε να συνδυαστεί με το κείμενο της Αγγελικής Χρονοπούλου, "Λίστα περιοδικών ERIH του ESF", που δημοσιεύεται στο τεύχος 155 (Οκτ.-Δεκ. 2008) του περιοδικού ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

At the heart of the ECRI 2008 Conference, 750 m2 of the Palais des Congrès of Versailles will be reserved to about 50 industrial partners coming from all the member-states (majors, SMEs and medium-sized companies) that are involved in current RI businesses or interested in collaborating in the future on RI projects (ESFRI and others) in Europe.
The objective is to facilitate and to increase the relations between the project managers of large-scale European research equipments and the industrial companies longing to supply or to use these infrastructures.
Το κείμενο αυτό προέρχεται από:  http://www.ecri2008.eu/spip.php?article75 (Ημερομηνία ανάκτησης 31/12/2008, Τίτλος: Exhibition area, από όπου και η φωτογραφία)

Στόχος της Γηραιάς Ηπείρου να βρεθεί στην πρωτοπορία της έρευνας και να γίνει πόλος έλξης των αρίστων

Της Διονυσιας Bοριδη

Μια επανάσταση ειρήνης και προόδου, μια επανάσταση ιδεών και γνώσης – όπως είπε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Ερευνας της Κομισιόν Γιάνεζ Ποτότσνικ– συντελέστηκε στις 10–12 Δεκεμβρίου στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, όπου έλαβε χώρα το 5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Ερευνητικές Υποδομές (ΕCRI 2008) με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων από τα 27 κράτη–μέλη της Ε.Ε. 
Βασικός άξονας της συνάντησης και κοινή πίστη ήταν η ανάγκη που έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση να βρεθεί στην πρωτοπορία της επιστημονικής έρευνας και εξέλιξης, κάτι που απαιτεί τη συστηματοποίηση και τον συντονισμό των ερευνητικών υποδομών σε κάθε ευρωπαϊκή γωνιά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ενιαίος επιστημονικός χώρος που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους καλύτερους επιστήμονες από όλον τον κόσμο και θα αντιστρέψει τη διαρκή αιμορραγία των αρίστων προς άλλα κράτη με πιο ανεπτυγμένη ή καλύτερα οργανωμένη έρευνα. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, το επιστημονικό προσωπικό της Ε.Ε. πρέπει να μπορεί να μοιράζεται στοιχεία, τεχνολογίες, ερευνητικές δομές και βάσεις δεδομένων ώστε να καταστεί εφικτή η αναβάθμιση της ποιότητας του ερευνητικού έργου που παράγεται στα ευρωπαϊκά εργαστήρια. Για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος στον χώρο επιστημών και τεχνολογίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη λάβει πληθώρα πρωτοβουλιών. Ανάμεσά τους είναι η κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη ευρωπαϊκών ερευνητικών υποδομών», που αποτελεί το εφαλτήριο για την ευρωπαϊκή πρωτοπορία στον χώρο των επιστημών. 
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι οξύ το πρόβλημα της χρηματοδότησης αυτών των υποδομών. Η κατασκευή εξελιγμένων εργαστηρίων αποτελεί αναμφίβολα μια ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση. Ακριβώς, όμως, κι αυτή τη χρονική στιγμή της μεγάλης οικονομικής κρίσης –επισήμανε η υπουργός Ανώτερης Παιδείας και Ερευνας της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές, στην εναρκτήρια ομιλία της στο ECRI 2008– είναι η καταλληλότερη για την αύξηση των κονδυλιών που δαπανώνται για τις ερευνητικές υποδομές, καθώς «παραγωγή επιστήμης» σημαίνει ανάπτυξη και πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον. Ομολογουμένως τα χρήματα που δαπανώνται για την ευρωπαϊκή έρευνα διαρκώς αυξάνονται. Σήμερα το έβδομο πλαίσιο στήριξης της ευρωπαϊκής έρευνας δαπανά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των επιστημών. Οπως, όμως, υπογράμμισε ο επίτροπος Ερευνας κ. Ποτότσνικ, χρειάζονται τουλάχιστον 17 δισεκατομμύρια. Κι αυτά θα πρέπει να προέλθουν από τις χώρες–μέλη που καλούνται να κάνουν έτσι μια έξυπνη επένδυση στο ίδιο τους το μέλλον. Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, που θα προάγει και διευκολύνει τη συνεργασία των ερευνητικών κέντρων.

Σύγχρονη Αναγέννηση
Ομως, η ευρωπαϊκή ερευνητική πρόοδος δεν είναι δυνατόν να λάβει σάρκα και οστά χωρίς να αναγνωριστεί ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζουν πλέον οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές τόσο στη συγκέντρωση και πρόσβαση των επιστημόνων σε δεδομένα, όσο και στη δημιουργία ακριβέστερων οργάνων και εργαλείων και στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας. Κατά συνέπεια, μέλημα της Ε.Ε. –και αρχικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής– είναι η ενίσχυση των ηλεκτρονικών επιστημονικών υποδομών (e-science), τόνισε η κυρία Βιβιάν Ρέντινγκ, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα. Οπως υπογράμμισε, αυτές οι ηλεκτρονικές υποδομές αποτελούν τον καταλύτη της «Επιστημονικής Αναγέννησης» και θα αποτελέσουν τη βάση για τις μελλοντικές ανακαλύψεις και τη νέα βιομηχανική και κοινωνική επανάσταση.

Τι ισχύει σήμερα στην Ευρώπη με αριθμούς
203 δισ. ευρώ (τα 122 δισ. από ιδιωτικούς φορείς, τα 81 δισ. από Ε.Ε., κράτη-μέλη και διαφόρα ιδρύματα) είναι οι συνολικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη.
8,5 δισ. ευρώ είναι το ετήσιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας των ευρωπαϊκών ερευνητικών υποδομών.
1,7 δισ. ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός από το 7ο πλαίσιο στήριξης που πρόκειται να δαπανηθεί γιά ερευνα (7 έτη).
34 ερευνητικές υποδομές έχουν ενταχθεί σήμερα στον Ευρωπαϊκο Οδικό Χάρτη Ερευνητικών Yποδομών. Επτά έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζονται. Δέκα υποδομές ακόμα εντάχθηκαν φέτος.
Δεκαέξι κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη δημιουργήσει εθνικούς οδικούς χάρτες για τις ερευνητικές υποδομές τους
8,5 δισ.ευρώ ετησίως δαπανώνται συνολικώς για τη λειτουργία των 600 ερευνητικών υποδομών της Ε.Ε. Ωστόσο, το 8% αυτών κάνει χρήση του 65% των δαπανώμενων χρημάτων.
25 χιλιάδες άτομα (το 2% του ευρωπαϊκού επιστημονικού εργατικού δυναμικού) εργάζονται στις Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές, σε διάφορες θέσεις και ειδικότητες.

Οι νεόφερτοι του «Οδικού Χάρτη»
Οι δέκα νιόφερτοι που εντάχθηκαν φέτος στον «οδικό χάρτη για τις ευρωπαϊκές ερευνητικές υποδομές» είναι:
1. Ευρωπαϊκό Εργαστήριο για τη Δέσμευση και Αποθήκευση Διοξειδίου του Ανθρακος
Συνδυάζει τρεις προσεγγίσεις σύλληψης και αποθήκευσης του τόσο βλαβερού αερίου που εν πολλοίς ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή. Το κέντρο συντονισμού του σχετικού προγράμματος βρίσκεται στη Νορβηγία.
2. Συστοιχία Τηλεσκοπίου Τσερένκοφ
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο εργαστήριο αστρονομικών ερευνών με ακτίνες γάμμα υψηλής ενέργειας. Θα προάγει τη μελέτη των ακτίνων του είδους που έχουν αστροφυσική προέλευση και θα βοηθήσει στην πρώτη ολοκληρωμένη και λεπτομερή άποψη του σύμπαντος.
3. Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων
Θα επιτρέψει τη συγχώνευση των ήδη υπαρχόντων κέντρων μελέτης των θαλάσσιων οργανισμών και των οικοσυστημάτων τους.
4. Ευρωπαϊκή Υποδομή Βιοϊατρικής Απεικόνισης Από το μόριο στον ασθενή
Θα προσφέρει πρόσβαση σε νέες απεικονιστικές τεχνικές και τεχνολογίες με βιολογικές και ιατρικές εφαρμογές από τη μοριακή έρευνα ώς την ιατρική πρακτική. Θα οργανωθεί σαν πανευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή και θα επικεντρώνεται σε συμπληρωματικές απεικονιστικές τεχνικές: από τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά μικροσκόπια μέχρι και τους τομογράφους τελευταίας τεχνολογίας.
5. Ευρωπαϊκά Εργαστήρια Υψηλής Ασφάλειας
Θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των νοσημάτων που ενδεχομένως να προκαλέσουν πανδημία. Είναι μια επιστημονική πρόκληση που επιβάλλει τη συντονισμένη παρακολούθηση των νοσημάτων και τη μελέτη των πιο επικίνδυνων μικροοργανισμών.
6. Ευρωπαϊκό Σύστημα Παρακολούθησης Τεκτονικών Πλακών
Πρόκειται για μια ερευνητική υποδομή που στοχεύει στην εξέλιξη των τεχνικών κατανόησης των φυσικών διαδικασιών που διέπουν τους σεισμούς, τις ηφαιστειακές εκρήξεις και τα κύματα τσουνάμι και τις τεκτονικές κινήσεις. Το σύστημα θα συνδέεται και με δορυφόρους.
7. Εργαστήριο Παρατήρησης Γης Σβάρμπαλντ
Πρόκειται για αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος εργαστηρίου στη θάλασσα Σβάρμπαλντ. Εκεί θα γίνονται μελέτες των γεωφυσικών, χημικών και βιολογικών διαδικασιών. Θα μπορεί να παρακολουθεί τη μεταβολή των περιβαλλοντικών συνθηκών.
8. Αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ραντάρ
Θα επιτρέψει την καταγραφή και παρακολούθηση των μεταβολών που συντελούνται στην ατμόσφαιρα. Θα βοηθήσει στην κατανόηση της εξέλιξης του δικού μας και άλλων ηλιακών συστημάτων.
9. Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μαγνητικών Πεδίων
Χάρη σε αυτό οι Ευρωπαίοι επιστήμονες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μαγνητικά πεδία πολύ υψηλής έντασης. Αυτή η υποδομή θα συγχωνεύσει και αναβαθμίσει τα ήδη τέσσερα υπάρχοντα εργαστήρια.
10. Ευρωπαϊκά Εργαστήρια Ελέγχου Χημικής Βιολογίας
Θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δημιουργούν μικρά βιοενεργά μόρια και να έχουν πρόσβαση και σε μια τεράστια τράπεζα δεδομένων με χημικά στοιχεία και μόρια.
( Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 25/12/2008)

Περισσότερα: www.ecri2008.eu/
Veria Blogs

Πληροφορίες